Найменші змії в світі

0

Серед маленьких змій зустрічаються отруйні, яких людині слід побоюватися. Однак є і неотруйні маленькі змії, вони абсолютно безпечні для людей і самі потребують захисту.

Маленькі отруйні змії

Одна з отруйних змій невеликого розміру-карликова гадюка. Доросла змія рідко досягає в довжину тридцять сантиметрів. При порівнянні її з шумить гадюкою або її іншим родичем – габонської гадюкою, габарити її дійсно незначні. Виступаючі луски над очима у неї відсутні, в зв’язку з чим змію іноді називають безрогой гадюкою. Тулуб карликової гадюки-червонувато-жовте або сіре. На цьому тлі явно видно невеликі темні плями, розташовані трьома поздовжніми рядами. Кінчик хвоста найчастіше має чорне забарвлення. Місце проживання цієї змійки-наміб і пустелі калахарі. У сипучих пісках гадюка прекрасно освоїлася. Пересуваючись бічним ходом, вона, при наближення небезпеки, за допомогою вібруючих рухів дуже спритно потопає в пісках. Карликову гадюку містять і в неволі. При цьому їжею їй служать ящірки. Відомо, що при укусі кількість введеного отрути не велика, так як навіть ящірка гине через двадцять хвилин.

Звичайна гадюка відноситься до невеликих отруйним зміям. Їх довжина найчастіше від тридцяти до п’ятдесяти сантиметрів. Місце її проживання-європейська частина росії. Її відмітна особливість-зигзагоподібний характерний візерунок на спині. Сама вона може бути вишнево-червоною, бурою, сірої, рудої.

Піщана ефа-ще один представник отруйних змій невеликого розміру. У сімействі гадюк саме вона вважається найбільш отруйною. Довжина дорослої змії-близько п’ятдесяти сантиметрів. Ефа ніжно-сірого або золотистого кольору зі світлими плямами, розташованими у вигляді візерунка. Зіниці очей нагадують котячі. Змія мешкає в центральній африці і харчується жабами, гризунами, дрібними зміями, птахами і жабами. З боків її тіла розташовані в кілька рядів зазубрені кільця, за допомогою яких вона видає шарудить звук. Так змія попереджає людину про зустріч з собою. Ефа-живородна змія, за один раз приносить близько п’ятнадцяти змійок по п’ятнадцять сантиметрів завдовжки.

Маленькі не отруйні змії

Поширеним представником сімейства слепозмейкі є брамінський слепун. Найчастіше ця неотруйна змія має коричневе забарвлення. На кінці її хвоста знаходиться невеликий шип. Її очі атрофовані і прикриті щитками. Притому що зображення крізь шкірний покрив не проникають, очі змійки чутливі до світла. Довжина брамінського слепуна-близько п’ятнадцяти сантиметрів. Їх батьківщина-південно-східна азія, індія і шрі-ланка.

Цих маленьких змійок так само називають горшковими зміями, що пов’язано з їх звичкою залазити в квіткові горщики. Варто тільки винести горщики з квітами в сад на сонечко, як незабаром там може виявитися слепун. Нерідко цих змій плутають із земляними хробаками. При уважному вивченні видно, що на відміну від черв’яків, тіло змії не сегментовано, так само на ньому можна побачити характерну зміїну розмальовку в тому випадку, якщо змія червона. Саме через бажання залазити в квіткові горщики, брамінські слепуни поширилися в багато країн. Нещодавно вони з’явилися навіть в басейні карибського моря. Змії постійно живуть в землі, і вміло риють її. Це яйцекладущая змійка. Самкою відкладаються від двох до семи яєць, ширина яких – чотири міліметри і довжина – дванадцять міліметрів.

Барбадоська вузькорота змія-ще один представник маленьких не отруйних змій. Їх місце природного проживання-барбадос. Довжина рідко перевищує десять сантиметрів.

Довжина смирного ейреніса не перевищує п’ятдесяти дев’яти сантиметрів. Забарвлення буває червонувато-бежевим, коричнево-сірим або чисто сірим. Змія воліє кам’янисті схили. Її основна їжа-жуки, голі гусениці, таргани, багатоніжки, мокриці і скорпіони, які зазвичай ховаються під камінням.

Найменша змія в світі

У 2008-му році вченим-біологом блером ходжесом була знайдена найменша в світі змія. Відправившись в експедицію на барбадос, він знайшов кілька екземплярів цих змій, що ховаються під камінням. Сьогодні довжина найбільшого екземпляра дорівнює десяти сантиметрам чотирьом міліметрам. Цій змії було дано ім’я барбадоська вузькорота змія. Її життя надзвичайно коротке і триває з весни до осені. Основне харчування цих крихіток-личинки мурах і терміти. Найменша змія – не отруйна.

Кожна самка відкладає найчастіше єдине яйце великого розміру, з якого до наступної весни з’являється потомство. Новонароджені змійки вузькоротої змії в довжину складають половину довжини матері, що є великою рідкістю, так як у змій зазвичай діти за розміром рівні однієї десятої довжини матері. Великі розміри новонародженої змійки барбадоської вузькоротої змії обумовлені певними умовами виживання і короткою тривалістю життя.

Вчені вважають, що найменша змія на планеті знаходиться на межі зникнення. Справа в тому, що в природних умовах вони живуть на ділянці площею всього кілька квадратних кілометрів. Ділянка знаходиться на барбадосі, в східній його частині. Через виробленої в даній місцевості вирубки лісів цей рідкісний вид може зникнути.

А найбільша змія має цілком значні розміри. За даними uznayvse.ru, вага гігантської змії може досягати 220 кг. Детальніше про найбільших зміях можна прочитати тут.