Найбільший птах у світі

0

Птахи-дивовижні. Вони відрізняються від наземних тварин тим, що вміють не тільки високо стрибати і швидко бігати по землі, вони здатні ще літати.

А часом птахи можуть навіть плавати по воді і пірнати. Одним словом, їм доступні чи не всі простори на планеті – повітря, вода, суша. І неспроста птиці вважаються найбільш досконалими. Вони здатні швидко переміщатися по повітрю, тим самим швидко поширяться по світу.
Пернаті сьогодні живуть буквально скрізь. Починаючи з антарктики і закінчуючи найвіддаленішими островами, куди дорога закрита для багатьох інших тварин. Чудовими льотчиками птахів роблять пір’я, а так само міцний і легкий скелет, розвинена система дихання. Втім, не секрет, що всі пернаті діляться на осілих і перелітних. Останнім властивість подорожувати з однієї половини землі в іншу дозволяє полетіти від недоліків корму і лютих морозів. Ну а інші змогли пристосуватися до особливостей клімату і живуть в одному і тому ж місці. Птахи є теплокровними створіннями. Вони, на відміну від ссавців, відкладають яйця і потім висиджують їх.

Найбільший птах

У стародавні часи на планеті мешкали величезні істоти. І останки деяких досі періодично знаходять дослідники. І найбільший птах в світі, яка жила на планеті – це аргентавіс величний. Сучасним вченим не відомі пернаті, які були чи великих цих особин. Літаючі істоти з минулого ставилися до соколоподібних. Жили вони приблизно п’ять-вісім мільйонів років тому. А місце їх проживання-аргентина. Розмах крил дорослої птиці досягав восьми метрів. Щоб зрозуміти, наскільки це багато-це приблизна висота 3-поверхового будинку. Вага гіганта становила 77,5 кілограмів (як вага дорослої людини) при зрості 1,8 метра. Довжина черепа аргентавіса була півметра, а розмір плечової кістки близько метра. Незважаючи на значні розміри, цих птахів зарахували до соколоподібних. Оскільки їх анатомія дуже близька до стародавніх лелек. За будовою черепів аргентавіси не були падальщиками-птахи були хижаками з чіпкими пазуристими лапами і загнутими дзьобами. Здобиччю гігантів ставали, в основному, гризуни, які заковтувалися цілком. Вчені вважають, що пернаті з повітря відстежували скупчення гризунів і буквально обрушувалися на них зверху, приголомшуючи крилами. Пізніше жертви заглатывались. І такий спосіб полювання міг стати причиною гігантизму.

До аргентаїса жив пелагорніс. Птицю відносили до ложнозубим (у пернатих на обох щелепах знаходилися так звані помилкові зуби). І вона мала трохи менший розмах крил-приблизно шість метрів. Останки птахів вчені відносять до 20 мільйонів років тому. Один з видів пелагорніса був знайдений на території франції, кістки збереглися в ранньоміоценвих відкладеннях, які мають якраз такий вік. Дослідники знайшли ліву плечову кістку, яка за розміром була схожа з людською рукою.
А не так давно в чилі знайшли інший вид. У нього, згідно з знахідкою, розмах крил був до 5,2 метрів, а вага приблизно 30 кілограмів. Істоти жили 5-10 мільйонів років тому. Харчувалися вони рибою, тому були здатні довго парити над океаном.

Сьогоднішній рекордсмен

Сьогоднішня найбільша птах в світі не має величезного розмаху крил. Вона навіть і літати то не вміє. Йдеться про африканського страуса. Ці птахи відносяться до сімейства страусоподібних. Вважається, що тварини мають найбільші очі з усіх наземних істот. Діаметр ока досягає п’яти сантиметрів, а вага обох очей, часом, більше ваги страусиного мозку. Крім цього, у цих птахів величезний дзьоб-рот, підстава якого розташувалося прямо під очима. Доросла особина зазвичай має щільну статуру, сплощену голову і довгу шию, прямий і плоский дзьоб. Так що зовнішність цих пташок досить оригінальна.

Африканський страус виростає до 2,7 метрів і набирає до 175 кілограмів ваги. Так як птахи не літають, то кіль у них не розвинений, так само як і крила і грудна мускулатура. Зате істоти-чемпіони в бігу. Вони можуть розвивати швидкість до 60-70 кілометрів на годину. І допомагають їм у цьому добре розвинені ноги з роговими копитами на кінцях. У страуса кучеряве і пухке оперення. І покриває воно тільки тіло, голова і шия залишаються «голими». У більшості випадків оперення має чорний колір, іноді брудно-білий, сіро-бурий. Крила і хвіст – світліше.
Живуть африканські страуси в безлісних і сухих метах африки, а так само на близькому сході. Правда лише на півдні або півночі від екваторіальних лісів. Люблять птахи відкриті савани або напівпустелі. Страуси ледь не стали зникаючим видом тварин, все тому, що досить довгий час птахів винищували заради цінного м’яса. Допомогли виправити ситуацію страусині ферми, які зараз розкидані по всьому світу.
Страуси є всеїдними птахами. І їдять вони не тільки рослинну їжу (а це квітки, насіння, плоди, пагони), а й тваринну (гризунів, рептилій, дрібних комах). Щоб їжа подрібнювалася в шлунку ефективно, страуси, як і всі птахи, заковтують дрібні камінчики, іноді шматки заліза і дерев. Пустельний спосіб життя привчив пернатого довго обходитися без води. Її птахи отримують, переважно, з їжі. Але при нагоді ці бігуни не проти скупатися і напитися вдосталь.

Ну а птах, яка на сьогоднішній день, має найбільший розмах крил – це альбатрос. У таких видів, як південний королівський альбатрос і мандрівний альбатрос крила в розмаху дорівнюють 3,7 метрам. У всіх інших видів цифра набагато менше. Але завдяки величезним крилам альбатроси здатні долати великі відстані над водою. Під час шляху птахи харчуються виключно рибою.
До речі, під час польоту птахи парять – похило або динамічно. Крила у альбатросів жорсткі, дугоподібні і вузькі. Для зручності рибного лову у птахів-гігантів приготований великий і потужний дзьоб, який загнутий в кінці, подібно гачка. На лапах у пернатого є перетинки. Альбатроси живуть практично на території всієї планети – починаючи від австралії, америки і африки і закінчуючи антарктидою.